Czy skończyłeś/aś 18 lat?

Zamkowe, warzone blisko stąd

Sięgając po piwo Zamkowe, cieszysz się tradycyjnym, naturalnym pełnym smakiem, gęstą pianą oraz wspaniałym chmielowym aromatem. Połączenie tradycyjnej receptury, krystalicznej wody z własnego źródła, najszlachetniejszych odmian chmielu i słodu sprawia, że regionalne piwo Zamkowe, niezmiennie od wieków cieszy podniebienia smakoszy. Warzymy długo, a nasza tradycyjna metoda sprawia, że w piwie Zamkowe zachowujemy pełnię smaku. Niepowtarzalny chmielowy aromat piwa Zamkowe zawdzięczamy czwartej dawce chmielu . Warzone blisko stąd, rodzime piwo Zamkowe doskonale gasi pragnienie. Najlepiej smakuje schłodzone, przy każdej okazji - nie należy ograniczać się do jednego kufla.

Export

ekst. 11,0% wag. butelka
bezwzrotna
500 ml
5,7% obj.

Jasne Pełne

ekst. 11,0% wag. butelka zwrotna/
bezwzrotna
500 ml
5,6% obj.

Jasne Pełne

ekst. 11,0% wag. puszka 500ml 5,6% obj.

Jasne Pełne

ekst. 11,0% wag. 4X puszka 500ml 5,6% obj.

4 kroki warzenia piwa

woda Od wieków czerpiemy wodę z własnego źródła, położonego nieopodal zamku. Krystalicznie czysta woda, o unikalnym składzie mineralnym ma ogromny wpływ na smak piwa Zamkowe, ale także na samopoczucie następnego dnia!
jęczmień Słód jest duszą piwa. To właśnie z jęczmienia pochodzi większość bardzo wartościowych substancji odżywczych zawartych w piwie. Wiedzieli to średniowieczni piwosze, którzy złocisty namysłowski napój traktowali jako podstawę swojej diety i nie ograniczali się w ilości przechylanych kufli. Nie jeden dzisiejszy piwosz, chętnie przeszedłby na średniowieczną dietę.
chmiel Chmiel decyduje o charakterze piwa. Pamięta o tym każdy mielcarz, słodownik czy piwowar sypiąc zielone szyszki do warzącego się piwa. Pierwsza dawka chmielu to goryczka, druga odpowiada za smak, ostania przesądza o aromacie. W zamkowej warzelni piwowar sięga po czwartą garść chmielu, to tajemnica niepowtarzalnego chmielowego aromatu piwa Zamkowe. W wiekach dawnych, poza walorami smakowymi, chmiel dodawany był również po to, aby zwiększyć trwałość piwa. I tak Zamkowe, zawsze świeże i wyborne w smaku zyskało popularność w całej okolicy.
czas Potrzeba czasu, aby uzyskać naturalny, pełny smak piwa Zamkowe. Warzymy długo i dzięki temu nasze piwo stabilizuje się naturalnie. Nasza tradycyjna metoda sprawia, że w piwie Zamkowe zachowujemy wiele substancji odżywczych, które inni warząc w pośpiechu, usuwają. Sięgając po piwo Zamkowe, cieszysz się naturalnym pełnym smakiem wynikającym z dużej ilości substancji odżywczych, gęstą, trwałą pianą powstającą za sprawą białek pozyskanych ze słodu oraz wspaniałym chmielowym aromatem. To wszystko powoduje, że regionalne piwo Zamkowe, niezmiennie od wieków cieszy podniebienia smakoszy.

1312

Powstanie Zamku

Wzniesienie drewnianego zamku w Namysłowie.

1321

Założenie Browaru

Władający miastem Konrad I Oleśnicki nadał namysłowskiemu konwentowi franciszkanów działkę w pobliżu książęcej słodowni oraz warzelni, ten dokument to pierwsza wzmianka historyczna o browarze w Namysłowie. I tak warzymy piwo już niemal 700 lat!

1348

Piwny pokój

Podobno Kazimierz Wielki i Karol Luksemburski często stukali się kuflami podczas rozmów pokojowych w Namysłowie. Pokój Namysłowski zakończył wojnę polsko-czeską, tę okoliczność z pewnością uczczono piwnym toastem.

1360

Zamek murowany

Cesarz Karol VI postanawia wznieść zamek ceglany. Na budowie z pewnością było wesoło, ponieważ picie piwa w wiekach średnich było bardziej popularne niż picie wody.

1404

Ważny gość opróżnia piwnice

Na zamku gości król Władysław Jagiełło. Choć król był całkowitym abstynentem, gdyż obawiając się otrucia, pił tylko wodę (wiedząc, że piwo, wino czy miód maskują smak trucizny), to z pewnością od piwa nie stroniła królewska świta.

1439

Warzy się piwo, ważą się losy czeskiego tronu

Na zamku zawarto ugodę pomiędzy kandydatami do tronu czeskiego: 13-letnim królewiczem Kazimierzem Jagiellończykiem, a Albrechtem Habsburgiem.

1533

Zamek zastawiony

Gmach zamku trafił drogą zastawu w ręce Rady Miasta Wrocławia. Miejscy rajcy docenili zamkowe piwo, a sam zamek postanowili rozbudować o dziedziniec i część mieszkalną.

1660

Więzień z kuflem w ręku

W budynku bramnym zamku powstaje więzienie. Okrutna to tortura być tak blisko zamkowego browaru i nie móc skosztować tutejszego piwa.

1703

Zamek w Krzyżackich rękach

Krzyżacy za kwotę 110 000 węgierskich guldenów nabyli warownię w Namysłowie i 6 pobliskich wsi, których właścicielem pozostali przez kolejne 100 lat. Komturem zostaje Franz Ludwig von Pfalz-Neuburga, w skarbcu krzyżackim w Wiedniu zachowały się po nim pokale z karkonoskich hut, są namacalnym świadectwem aktywnego zainteresowania komtura nie tylko produkcją, ale również degustacją piwa.

1741

Zamek zmienia się w twierdzę

W czasie 3-dniowego oblężenia przez Prusaków poważnie ucierpiały północne i wschodnie mury zamku. Któż nie chciał by spędzić paru dni w oblężonym zamku, którego piwnice pełne są zamkowego piwa?

1862

Lata świetności browaru Haselbachów

Mistrz piwowarski August Haselbach za kwotę 6275 talarów kupuje browar wraz z ogrodem chmielowym i karczmą, trzydzieści trzy lata później nabywa również zamek, od tej pory w zamkowych piwnicach znów zagościło chłodne piwo.

1937

Browarnik na ścieżce sztuki

Albrecht Haselbach przejmuje rodzinny majątek, browar i zamek w Namysłowie. Przedsiębiorąca, a zarazem kolekcjoner sztuki odnowił zamek, a na jego ścianach zgromadził największą kolekcję grafik topograficznych Śląska. Dziś zbiór ten dostępny jest w Niemczech i stanowi jeden z najcenniejszych zabytków dotyczący regionu.

1942

Zamek staje się skarbcem

Günther Grundmann, niemiecki konserwator Prowincji Dolnośląskiej w czasie wojny pragnął ocalić najcenniejsze dzieła sztuki. W 8 skrzyniach za 2 metrowymi murami zamku ukrył kolekcję sztuki. Budynki w których produkowane było piwo i zamek, podłączone były do jednej, browarnianej instalacji grzewczej, dzięki temu ukryte w komnatach zbiory nie ucierpiały zimą od niskiej temperatury i wilgoci.

1944

Krótka przerwa w warzeniu

Wojenna zawierucha zmusiła browar do krótkiej przerwy w produkcji.

1945

Płynie złocista chmielowa rzeka

Powstają Namysłowskie Zakłady Piwowarsko - Słodownicze, które po wojnie zaopatrują w wodę miasto Namysłów. Rok później rusza produkcja piwa.

1970

Zdobądź towar spod lady

Browar dołącza do Opolskich zakładów Piwowarsko - Słodowniczych.

1991

Prywatyzacja browaru

1999

Dobry gospodarz

Większościowym udziałowcem w browarze zostaje rodzina Gostomskich, która ponownie łączy browar z zamkiem. Rozpoczynają się czasy świetności Browaru Namysłów.

Technologia w zgodzie z tradycją

Browar prężnie się rozwija, korzystając z możliwości jakie daje postęp technologiczny. Czerpie jednak z setek lat doświadczenia, stosując tradycyjne receptury i metody warzenia piwa. Docenili to zarówno konsumenci jak i specjaliści ds. sensoryki przyznając piwu Zamkowe liczne nagrody i medale. Szczególnie dumni jesteśmy ze złotego medalu zdobytego w 2007 podczas Otwartego Konkursu Piw, a także brązu przyznanemu piwu Zamkowe w 2017 na konkursie Chmielaki Krasnostawskie.

Nasze nagrody

NAJLEPSZY PRODUKT ROKU 2011

„Rynki Alkoholowe” to najdłużej obecne na polskim rynku wydawniczym pismo specjalistyczne poświęcone alkoholom. Piwo Zamkowe zostało okrzyknięte przez czasopismo Najlepszym Produktem roku 2011 w kategorii piw regionalny.

CERTYFIKAT SUPERIOR TASTE AWARD 2005

Certyfikat przyznany przez International Taste & Quality Institute (Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości) z siedzibą w Brukseli. W tym konkursie piwo Zamkowe poddane zostało „ślepym testom” przez zespół sędziów. Europejskie jury, złożone między innymi z szefów kuchni i sommelierów przyznało piwu Zamkowe Jasne certyfikat Superior Taste Award uznając tym samym jego smak za wybitny.

BRĄZOWY MEDAL W KATEGORII PIWA JASNE W STYLU EUROPEAN LAGER O EKSTRAKCIE 11,1-12,9 BLG, CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2017

Zamkowe Jasne Pełne zostało nagrodzone brązowym medalem w kategorii Piwa Jasne w stylu European Lager o ekstrakcie 11,1-12,9 Blg, podczas konkursu Chmielaki Krasnostawskie. To dla nas niezwykle cenna nagroda, ponieważ w tym konkursie piwa oceniane były przez konsumentów, a nie przez profesjonalnych sędziów.

SREBRNY MEDAL W KATEGORII JASNY LAGER LEKKI, PROFESJONALNY KONKURS PIW GOLDEN BEER POLAND 2015

Piwo Zamkowe Jasne ocenił skład 16 sędziów, z których połowa profesjonalnie zajmuje się oceną piwa w panelach sensorycznych w dużych browarach, a druga połowa to eksperci i degustatorzy z mniejszych, regionalnych i rzemieślniczych browarów oraz sędziowie niezależni, certyfikowani przez PSPD. Oceniane były parametry piwa: wygląd, smak, aromat, goryczka oraz wrażenia ogólne. Nagroda cieszy nas, tym bardziej że celem konkursu jest wskazanie najbardziej wartościowych i stylowych piw, jakie są dostępne na polskim rynku.

ZŁOTY MEDAL W KATEGORII PIWA JASNE PEŁNE 10,1 -12,0 BLG, OTWARTY KONKURS PIW 2007, XV JESIENNE SPOTKANIE BROWARNIKÓW

Jest to jedyny konkurs, w którym w ślepych testach, piwa oceniają wykwalifikowani specjaliści ds. sensoryki z największych polskich Browarów. Cieszy nas to wyróżnienie.

NAJLEPSZY PRODUKT ROKU 2011

CERTYFIKAT SUPERIOR TASTE AWARD 2005

BRĄZOWY MEDAL W KATEGORII PIWA JASNE W STYLU EUROPEAN LAGER O EKSTRAKCIE 11,1-12,9 BLG, CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2017

SREBRNY MEDAL W KATEGORII JASNY LAGER LEKKI, PROFESJONALNY KONKURS PIW GOLDEN BEER POLAND 2015

ZŁOTY MEDAL W KATEGORII PIWA JASNE PEŁNE 10,1 -12,0 BLG, OTWARTY KONKURS PIW 2007, XV JESIENNE SPOTKANIE BROWARNIKÓW

Napisz do nas

Kontakt

Browar Namysłów Sp. z o.o.
ul. Bolesława Chrobrego 26
46-100 Namysłów

Dział Sprzedaży:
tel. +48 (77) 40 50 110
fax +48 (77) 40 39 118

Dział Gastronomii (HoReCa):
tel. +48 (77) 40 39 123
fax +48 (77) 40 39 118

Sekretariat Zarządu:
tel. +48 (77) 40 39 100
fax +48 (77) 40 39 101
namyslow@namyslow.com.pl